2014. május 28.

Minőségi táplálkozás, tudatos mozgás!

Életünk során többször teszünk elhatározásokat, hogy javítsunk az életminőségünkön, egészségesen táplálkozzunk, lefogyjunk és jól érezzük magunkat a bőrünkben. A kezdeti nagy lendület általában eredményeket is szül. A gond csak akkor kezdődik, ha a diéták útvesztőiben veszünk el.

Hallottál már olyan diétákról, hogy csak süti egész nap, vagy égesd lángossal a zsírt? 
Ezek azok a gyanús dolgok, amelyek csak arra szolgálnak hogy a cikk írója eladja magát a figyelemfelkeltő és csábító írással.Ne dőlj be, mert ezek a dolgok az egészséged rovására mennek.

Nem mindegy, hogy egy 2000 kcal-ás étrendben milyen táplálék szerepel. Lehetne akár napi 2 hamburger és egy tábla csoki. Nézd csak meg az összetételét és gondolkodj, mivé és hová is rakódik ez le. A hamburger zsemléje a legrosszabb szénhidrátbomba: fehér liszt, cukor. A hús elősütött, fagyasztott, azt se tudod miből van, tele transzzsírsavval. Benne a saláta minimális. A ketchupról, majonézről, mustárról meg ne is beszéljünk. A csoki cukorbomba, ami ráadásul a fogaidat is rontja és a bőrödnek se tesz jót.


Egy példa 100 kalóriára:



100 kalória = 1 evőkanál zsír. Ez 100%-ban csak zsírbevitel. Zsírraktárakba megy, aztán ha valamikor szükség van rá (mert sportolsz, stb) felhasználod, ha nem, ott marad.


100 kalória = 1,7 evőkanál cukor. Ez 100%-ban csak szénhidrát-bevitel. A véredbe megy, inzulintermelést vált ki, aztán ha éppen sportolsz, egyből el is égeted, ha nem, szépen zsírként elraktározod.

100 kalória = 7 db tojás fehérje. Ez 100%-ban csak fehérje-bevitel. Ezt nem tudod elraktározni (tehát nem hízol tőle), viszont ha edzettél, beépül az izmaidba, hogy azok regenerálódjanak, nagyobbak, erősebbek legyenek, és a következő edzést jobban bírd.    

Ami biztos, ha fogyni szeretnél: több mozgásra van szükséged, mint amennyi kalóriát beviszel a szervezetedbe! A LEGTUTIBB, ha a kardio, vagyis a futás, biciklizés, aerobik stb. mellett erősítő edzéseket is beiktatsz. Itt most ne csak a nagy súlyzókra gondolj, hanem jó választás a saját testsúllyal végzett mozgásforma. Egyszerű is, hiszen a tested mindig kéznél van:-)! Bárhol, bármikor edzhetsz vele.

Nincsenek megjegyzések: