2011. július 22.

Alma vagy Körte? Te melyikhez tartozol?

Az emberek döntő többsége felesleges kilóit a test két jól elkülöníthető területén halmozza fel. Az egyik csoport jellemzően a has tájékára hízik, így a test alakja (szélesebb derék, keskenyebb csípő) ún. "alma" formájú lesz, míg a másik csoport, inkább csípőre és combra hízik (keskenyebb derék, szélesebb csípő), azaz a test "körte" formájú.

Az elhízás nemcsak az esztétikus megjelenést rontja, hanem nagyon veszélyes a szervezet megfelelő működésére nézve is. Van egy olyan mondás, hogy "Az vagy, amit eszel." Tehát nem elég csak arra fogni súlygyarapodásunkat, hogy nincs időnk mozogni. Már a bevásárlásnál eldől, hogy tudatosan akarunk-e egészségesen élni.  

Az alma típusú elhízásnál a zsír a hason belül a zsigerek és belek között helyezkedik el. Ezek a hasi zsírsejtek kedvezőtlen anyagcsere hatású anyagokat termelnek. Mindemellett növeli az infarktus rizikót, hajlamosít magas vérnyomásra, agyvérzésre, cukorbetegségre.
A körte típusú elhízás (amikor a fenékre és a combokra hízunk) szövődményként a visszeresség kialakulása fenyeget.

Tégy egy próbát!

Nem kell hozzá különösebb szaktudás, hogy különbséget tudjunk tenni az alma és a körte típusú elhízás között. Elég csak egy szál fehérneműben a tükörbe néznünk, és máris látjuk, hogy melyik kategóriába tartozunk. Ha ezt mégsem tudjuk egyértelműen eldönteni, a következő mérés segíteni szokott:
  • Először mérjük le a derekunkat körbe - derékkörfogat: a köldök felett 2-3 ujjnyira mért, centiméterben kifejezett érték.
  • Ezután mérjük le a csípőkörfogatunkat is.
  • Ha e két szám hányadosa férfiak esetében 0,9-nél, nők esetében 0,8-nál több, akkor az elhízás alma típusú. Egyébként körte típusú elhízásról beszélünk.
Légy tisztában az állapotoddal!

Annyiféle információ kering a világban, hogy nehéz is a valós állapotunkat magunknak diagnosztizálni. Egy Állapotfelmérés alkalmával viszont fény derül mindenre: életmód, táplálkozási szokások, betegségek feltérképezése, valamint az antropometriai mérések valós ténye. Megtudhatod a zsírszázalékodat, az elhízásod mértékét és a jövőképet, mely a változás felé vezet.

Egészségesen szép napot Neked!

zsu

Nincsenek megjegyzések: