2011. július 28.

Mi, vagy Ki Pilates?

 Joseph H. Pilates tulajdonképpen a mai fitnessvilág egyik legsikeresebb és legegésségesebb mozgásvilágát alkotta meg. Olyan alapokat fektetett le, mely manapság a rohanó és hajszolt életrtmus mellett fontosabb, mint valaha.
A törzs központi szerepét, a törzsstabilitás fontosságát az ember alapvető mozdulataihoz, mint akár a járás, futás, vagy a mindennapi házimunka, ő az egyik legfontosabb Alapelvként említette.


 Ki is volt Pilates?

1880-ban született Düsseldorfban. Feljegyzések szerint beteges, vézna és gyengécske fiú volt, asztmával küszködött. 10 éves korában, hogy fizikuma erősödjön, gimnasztikai, valamint erőfejlesztő gyakorlatokat végzett. Ezek után, akár a mesében, 15 évesen olyan kidolgozott izomzattal rendelkezett, hogy anatómiai rajzokhoz állt Modellt.
32 évesen Angliába vándorolt, ahol a híres Scotland Yard detektívei testi kiképzésében is szerpet vállalt.:-)
Az első világháború idején, 1912-ben fogságba került egy hadifogoly táborban, ahol beteg, sebesült katonák rehabilitációs kezelését vezette. (A mai Pilates-gépek, mint a Reformer és a Cadillac elődei az akkori sebesültek mindenféle hevederekkel és eszközökkel felszerelt rehabilitációs ágya.)
A háború után Amerikába vándorolt feleségével, ahol egy öreg gyár egyik helysége lett első Fitness stúdiójuk. A new york-i balett táncosait edzette elsőként, akiknek kifinomult mozgása, kecses hajlékonysága hatással volt rá. Ahogyan ők sokat tanultak Pilates mestertől, ugyanúgy ő is tanult a tánc alapjaiból. A test-tudat, a kontroll, a központosítás az egyik alapvető velejárója a tánc elméletének.
Mozgásrendszere, mind a légzéssel, hajlékonysággal, erővel, a tai chi stersszoldó szellemével egy összeformált egységgé alakult és megszületett ezzel a "Controllogy". A Kontroll művészetének nevezte elsőkét munkáját, mely a 30-as években már dokumentálódott tanítványai és felesége által.

Ebből ismert egyik híres idézete:
"10 alkalom után érzed a különbséget, 20 alkalom után mások is észre veszik, 30 alkalom után teljesen átalakul a tested."

Mivel, mondhatni szájról szájra terjedtek a gyakorlatok "Jo" bácsi halála után, a módszer mai irányzatai sokfélék. Én nem mondanám azt, hogy csak az egyik, vagy a másik a helyes. Ha az alapok ugyanazok, logikusan követhetőek, a gyakorlatvezetés pedig figyel a folyamatos terhelésre, akkor baj nem lehet.
Egy mai Pilates óra függ az oktató elhivatottságától, személyiségétől és rengeteg háttértudásától, anatómiai képzettségétől.
A lényeg mindig az, hogy te, mint mozognivágyó és egészséges tudatú ember, milyen érzésekkel a lelkedben, testedben távozol el az ótáról. Tudod-e a hatást nemcsak az óra után 10 perccel, hanem akár egész héten a mindennapokban is érezni. Energiával tölt-e fel és önbizalamt ad-e a változás.    
Hamarosan gyakorlatokkal is jelentkezem!

Legyen szép napod!
zsu

Nincsenek megjegyzések: